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The following Ethics Opinion was issued on July 3, 2003, by the Ethics Committee of the State 
Bar of Montana in response to a question submitted by a Bar member:  

QUESTION PRESENTED: 
When a court or other tribunal requests counsel for a party to prepare an order for the court’s 
signature, does Rule 3.5 of the Montana Rules of Professional Conduct require the attorney 
preparing the order to serve the order on opposing counsel at the same time attorney submits the 
order to the court? 

SHORT ANSWER: 
While as a rule of law such service may not be mandated, it is appropriate within the Rules of 
Professional Conduct that service of proposed orders are made on opposing counsel. 
 
DISCUSSION: 
Rule 3.5 of the Montana Rules of Professional Conduct addresses a lawyer’s duty to maintain the 
impartiality of a tribunal. Rule 3.5 provides:  

A lawyer shall not:  

(a) seek to influence a judge, juror, prospective juror or other official by means 
prohibited by law; 
(b) communicate ex parte with such a person except as permitted by law; 
or 
(c) engage in conduct intended to disrupt a tribunal. 

All litigants and lawyers should have access to tribunals on an equal basis. Generally, a lawyer 
should not communicate with a judge relative to a matter over which the judge is or will preside 
in circumstances that might have the effect or give the appearance of granting undue advantage 
to one party.  

Failure to give the opposing counsel an opportunity to comment upon or object to a proposed 
order before it is submitted to the judge is unprofessional and may be prejudicial to the 
administration of justice. It is the more professional practice for an attorney to provide the 
opposition with a copy of a proposed order in advance of delivering the proposed order to the 
judge and thereby give the opposing counsel an adequate opportunity to comment upon or object 
to the proposed order. At a minimum, if the lawyer conveys the proposed order simultaneously 
with its delivery to the judge, Rule 3.3(d)[1] suggests the lawyer disclose to the judge in the ex 
parte communication that the opposing counsel has received a copy of the proposed order but has 
not had an opportunity to present any comments or objections to the judge.  



CONCLUSION: 
When a court or other tribunal requests counsel for a party to prepare an order for the Court’s 
signature, it is appropriate under Rule 3.5 of the Montana Rules of Professional Conduct that 
counsel preparing the order serve the order submitted to the court to opposing counsel. 

THIS OPINION IS ADVISORY ONLY 

 
Note 

1. Rule 3.3(d) provides that “in an ex parte proceeding, a lawyer shall inform the tribunal of all material 
facts known to the lawyer which will enable the tribunal to make an informed decision, whether or not the 
facts are adverse.” 

 


