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QUESTION PRESENTED: May an attorney borrow money in their firm name and then 
advance the loan proceeds to their clients during the pendency of the client's lawsuit or 
guarantee a loan which is made to the client during the pendency of a claim or 
litigation? 

ANSWER: No. 

ANALYSIS: The Disciplinary Rule 5-103 of the Model Code of Professional 
Responsibility, which pertains to this situation, does not appear verbatim in the Model 
Rules of Professional Conduct which were adopted by the Montana Supreme Court in 
1985. DR 5-103 stated: 

Avoiding acquisition of an interest in litigation:  

(a) A lawyer shall not acquire a proprietary interest in a cause of action or subject 
matter of litigation he is conducting for a client, except that he may:  

(1) Acquire a lien granted by law to secure his fee or expenses; 

(2) Contract with a client for a reasonable contingency fee in a civil case. 

(b) While representing a client in connection with contemplated or pending 
litigation, a lawyer shall not advance or guarantee financial assistance to his client, 
except that a lawyer may advance or guarantee the expenses of investigation, 
expense of medical examination, and costs of obtaining and presenting evidence, 
provided the client remains ultimately liable for such expenses.  

The new Rules of Professional Conduct Rule 1.8, Conflict of Interest: Prohibited 
Transactions provides:  

(e) A lawyer shall not provide financial assistance to a client in connection with 
pending or contemplated litigation, except that:  

(i) a lawyer may advance court costs and expenses of litigation, the 
repayment of which may be contingent on the outcome of the matter; and 

(ii) a lawyer representing an indigent client may pay court costs and 
expenses of litigation on behalf of the client.  

* * *  



(j) A lawyer shall not acquire a proprietary interest in the cause of action or subject 
matter of litigation the lawyer is conducting for a client, except that the lawyer may:  

(i) acquire a lien granted by law to secure the lawyer's fee or expenses; and 

(ii) contract with the client for a reasonable contingent fee in a civil case.  

It is obvious that DR 5-103(a) has been retained, virtually verbatim, in Rule 1.8(j). The 
changes in the text of the rule do not produce any substantive change. The substantive 
thrust of the old DR 5-103(b) has been retained in our new Rules. The old rule provided 
that a lawyer could not advance or guarantee financial assistance to a client. It further 
provided that a lawyer could advance or guarantee litigation expenses so long as the 
client remained ultimately responsible for such expenses. The new Rules do not make 
specific reference to either the advance or guarantee. It simply says a lawyer shall not 
provide financial assistance to a client in connection with contemplated or pending 
litigation. It goes on to say that the lawyer may advance litigation expenses and that 
such an advance may be contingent upon a recovery being made. Further, the new 
rules provide that when representing an indigent client, the lawyer can pay court costs 
and expenses without any such contingency. The rule does not allow the advance of 
payment of money under any other circumstance. 

The clear purpose of the rules, both old and new, is to preclude any transaction where 
the lawyer's interest could, under any circumstances, become adverse to those of the 
client. Clearly, if a lawyer borrows money for the purpose of advancing the funds to the 
client or guarantees the client's loan, the economic interests of the client and attorney 
are potentially adverse. It should be noted that there was a conflict in the authority of 
earlier cases concerning the advance of monies for purposes other than costs and 
expenses of the client's litigation. The proposed Final Draft of the Model Rules of 
Professional Conduct dated May 30, 1981 provided:  

1.8(e)(1) A lawyer may advance court costs, expenses of litigation, and 
reasonable and necessary medical and living expenses, the repayment of which 
may be contingent on the outcome of the matter;   

The ABA House of Delegates struck the language allowing advance of medical and 
living expenses when the Rule was finally adopted. Our court did not adopt the 
language which authorizes the advance of medical or living expenses either. Borrowing 
money for the purpose of advancing funds to a client or guaranteeing a loan for a client 
produces the same result and are in direct contravention of Rule 1.8(e and (j). In this 
regard, a situation where a lawyer was providing living expenses for a client during the 
pendency of a case was addressed by the Ohio Supreme Court in 1967. The Court's 
interpretation of Canon 42 was:  

It is clear that the words "expenses" appearing after the semi-colon refers to 
"expenses of litigation." It would not include advances of the kind admittedly made 



by respondent for "living expenses during the period between the filing and the 
trial or disposal of a case."  

* * *  

It is obvious that, where the advancement of living expenses is made, as in the 
instant case, to enable the disabled client and his family to survive, any agreement 
by the disabled client to repay them would not have the effect of providing the 
attorney with any reasonable source of repayment other than the proceeds 
received on trial or settlement of his client's claim. In effect, the attorney has 
purchased an interest in the subject matter of the litigation that he is conducting. 
The Cannons contemplate that this will be proper only where the advance is for 
"expenses of litigation."  

Mahoning County Bar Association v. Ruffalo, 199 N.E.2d 396 at 398, 176 Ohio 263 
(1964). This case is correctly decided. Its logic continues to apply under our Rules of 
Professional Conduct. It is noteworthy that the Ohio court suspended the respondent 
from the practice of law for an indefinite period of time as a result of the lending 
transactions at issue. 

While not part of the opinion requested, there are attorneys in this state who have 
engaged in prohibited lending transactions under the mistaken impression that the 
same are now permitted, they should not necessarily be subject to disciplinary 
proceedings for those transactions. 

Section 37-61-408(2), MCA, provides:  

(2) An attorney and counselor must not, by himself or by or in the name of another 
person, either before or after action brought, promise or give or procure to be 
promised or given a valuable consideration to any person as an inducement to 
placing or in consideration of having placed in his hands or in the hands of another 
person a demand of any kind for the purpose of bringing an action thereon. This 
subsection does not apply to an agreement between attorneys and counselors, or 
either, to divide between themselves the compensation to be received.  

The statute indicates that an attorney cannot provide valuable consideration in the form 
of a loan or guaranty to a client or potential client. It has always been deemed unseemly 
and improper for an attorney to purchase an interest in any litigation. Clearly, if the 
attorney is personally responsible for the repayment of any client's loan, whether directly 
or indirectly, the attorney has necessarily, as a matter of economic reality, purchased an 
interest in the litigation. 

Section 37-61-409, MCA, provides:  



Penalty for violation. An attorney and counselor who violates 37-61-409 is guilty of 
a misdemeanor and on conviction thereof shall be punished accordingly and must 
be removed from office by the Supreme Court.  

While the legislature's capacity to mandate the Montana Supreme Court's regulation of 
practice of law is questionable, the statutory message which embodies the common law 
rules against champerty and maintenance is clear. The Bar should not continue 
activities which violate common law, the announced position of the Montana Legislature 
and the Rules of Professional Conduct. 

THIS OPINION IS ADVISORY ONLY 
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