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QUESTION PRESENTED: May an attorney, who previously advised a couple about child 
custody, represent the wife in a subsequent divorce action? 

ANSWER: No. 

ANALYSIS: This situation is covered by the Rules of Professional Conduct Rule 1.9, Conflict 
of Interest: Former Client which provides:  

A lawyer who has formerly represented a client in a matter shall not thereafter:  
(a) represent another person in the same or a substantially related matter in which that person's 
interests are materially adverse to the interests of the former client unless the former client 
consents after consultation. . . ." 

The Attorney cannot properly represent the wife without first obtaining the written consent from 
the husband after having provided a meaningful disclosure of the possibility that the attorney 
may have obtained knowledge from the prior representation which is relevant or significant in 
the dissolution.  
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