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FACTS/QUESTIONS  PRESENTED:  Attorney  is  frequently  asked  by  clients  to  serve  as  either  primary  or  successor  trustee  and/or  personal

representative in their wills. If Attorney were to serve in any of these capacities would he violate the Rules of Professional Conduct, specifically Rule
1.8?

SHORT ANSWER: No.

DISCUSSION: Rule 1.8, Conflict of Interest: Prohibited Transactions, applies to the question presented here. The Rule provides, in pertinent part:

(c)  A lawyer  shall not  prepare an instrument  giving the lawyer  or  a person related to the lawyer  as parent,  child,  sibling,  or  spouse any
substantial gift from a client, including a testamentary gift, except where the client is related to the donee. 

Rule 1.8 (c) establishes a general prohibition against a lawyer's drafting an instrument giving her or him or a close relative a substantial gift from a
client. The primary concern is that the attorney drafting the instrument is well positioned to exert undue influence.

Notably, the rule only prohibits an attorney from drafting a will in which he or she is an unrelated or substantial beneficiary. Neither the rule itself nor
any applicable commentary admits of a broader prohibition, except that EC 5-6, contained in the Model Code of Professional Responsibility, cautions
attorneys to avoid "consciously influenc[ing]  a client  to name him as executor,  trustee,  or  lawyer  in an instrument." Thus,  it  is  appropriate for  an
attorney, upon the client's request, to draft a will in which the attorney is named personal representative or trustee.

Of course, potential conflicts could arise; for example, if an attorney served as trustee of an estate and at the same time represented one of two heirs
of the estate, where the heirs' interests were in conflict. See Opinion 1590 of the Virginia State Bar (April 11, 1994). However, such facts - or any
others creating a potential conflict - are not before us. We have only been asked if, in general, an attorney may abide by his client's request to serve
as personal representative or trustee in a will which the attorney drafts for that client. We answer in the affirmative.

THIS OPINION IS ADVISORY ONLY
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